Magam is amolyan, a bajsza alatt füstölgő fajta vagyok, aki a békesség kedvéért nem szól, csak bosszankodik, de azt nagyon.

 

Hogy miken füstölgök? Például a füstölésen. Az átlagmagyar nincsen tisztában azzal, hogy mi emberek a Föld növényzete által megtermelt oxigén több milliószorosát füstöljük el. Elfogadom, hogy muszáj fűteni, közlekedni, és egyéb fontos dolgok miatt légszennyezést elkövetni, de legalább azt hagyjuk el, amit csak lehet.

A környezettudatos ember ma már nem eszik gyorspácolt sonkát, nem iszik műtejet, nem használ freontartalmú, hónaljbűzt el sem űző szóróanyagot, de fogalma sincs, mit kezdjen a lehullott falevéllel. Tehát elégeti. 
Nyaralóhelyek felé közeledve gyakran már messziről láthatjuk, miként száll fel a füst egy helyről, és miként teríti be kisvártatva az egész környéket a szürke, fullasztó, mérgező bűz. Az önkormányzatok is rendre közzéteszik – tisztelet a kivételnek – hirdetményeikben, hogy kerti hulladékot (füvet, gallyat, falevelet) nem szállítanak el. Pedig éppen ezt kéne tenniük. Vagy azért, mert a szeméttelepen elősegítené a komposztálódást, vagy, mert a szemétégetőben leginkább hőt termel, és szürve jön ki a gáz, és nem közvetlenül szívjuk mellre.

szemétégetőben legalább hőt termel, és szűrve jön ki a gáz, és nem közvetlenül szívjuk mellre. 

Bizonyos körzetekben csak megadott napokon lehet a kertekben égetni, de én ezt is megtiltanám. Mint ahogyan – tudom, most sokan felhördülnek – a faszenes és egyéb tűzrakósdit is. Annál is inkább, mert az égett, füstölt hús elfogyasztása rákkeltő. A megrakott tűz füstje is az, nem csak a dohányzás.
Kultúrember! Aki több órát autózol kis telked felé a jó levegő utáni vágyadban, kérlek, számold össze, hogy a te környékeden hányszor raktak tüzet az elmúlt héten, hónapban, évben. Ezt bizony már mind-mind letüdőzted a gyermekeiddel együtt. Tegyél azért, hogy ez megszűnjön. 

TE NE rakj nyílt tüzet. Grillezz gázzal, villannyal, ha már … de ne tűrd, hogy a tüdődet, és a légkört szennyezze sok ezer szorgos kéz 

TE NE rakj nyílt tüzet.Grillezzél gázzal,villannyal,ha már ... de ne tűrd, hofy a tüdődet, és a légkört szennyezze sok ezer szorgos kéz(tudatlan gazdája), hogy életedet megkeserítse, és megrövidítse. Tiltakozz a tűzrakás ellen.

 

 

Üdvözlettel : a Füstölgő szomszéd :)

 

Szerző: Fricsek  2008.10.07. 19:45 11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldebb.blog.hu/api/trackback/id/tr63701709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trocsi 2008.10.12. 15:08:32

Márpedig én akkor is fogok szalonnát sütni szabad tűzön, ha akarod, ha nem! :)
És megeszem a jó is rákkeltő füstön áttepertősödött szalonnát, és a hamuban sült almát és krumplit is, aminek jól megégett a széle, mert az úgy finom!

És közben még cigizni is fogok, ha már keltem a rákokat a tástemben!

Javaslat: ha nem használod, kapcsold ki a num lock-ot, ezzel is véded a környezetedet! :))

Fricsek · http://fridabogi.blog.hu 2008.10.12. 15:17:02

Trocsi ki leszel moderálva:))

Ez egy ilyen beírós oldal,érted amit írnak azt felteszem.
Szal szalonnát sütni jó!

zsoci 2008.10.12. 19:22:17

Hát kedves Fricsek azt moderálsz ki akit akarsz attól még egy tetü maradsz !

És igen én is eléget a leveleket meg ágakat, nem majd ezer óraig darabolom hogy beerőszakoljam a zsákba. És igen sütni is fogok, Te süss nyugodtan villanyon , mi eszünk inkább jót.

Az ilyen okoskodó majamokat akik ugatnak hogy " füst van.." , úgy hátba vágom a lapáttal hogy megjegyezze.

Kurvára semmi közötök hozzá hogy mit csinál a szoszéd. Ha nem tetszik ne menj oda. Tiszta szerencse hogy nekünk normálisak a szomsédaink, nem hisztiznek azért mert élünk.

Üdv Zsoci

Dr. Panasz Muki 2008.10.12. 19:31:16

Pindurit csak demagóg ez a cikk - a falevél eltüzelése kevesebb terhelést jelent, mint pl. a dízel amit a kukásautó eléget. Vagy ha egyenként vinnék be a cuccot egy hulladékgyűjtő udvarba, még rosszabb.
A komposztálással egyetértek, az lenne a legkirályabb megoldás.

Fricsek · http://fridabogi.blog.hu 2008.10.12. 20:48:18

Kedves Zsoci.
„Hát kedves Fricsek azt moderálsz, ki, akit akarsz attól még egy tetü maradsz!”
Látom a mondanivalóm egy részét megértetted a kommentben. Viszont azt neked is elmondom/leírom: EZEKET A POSZTOKAT NEM ÉN ÍROM. Ti elkülditek, én felrakom a blogba.
A szívlapáttal meg csapkodjad a farkadat.

toto92 2008.10.13. 15:27:35

A post/levél/cikk/akármi íróját azért megkérdezném, hogy van-e fogalma arról, hogy mi a különbség a faszenen grillezett, illetve a gázon, villanyon grillezett hús között. Elárulom: nagyon sok. Kicsit más tészta, de tesék megcsinálni a gulyáslevest bográcsban nyílt tüzön, illetve gáztűzhelyen. Ég és föld a különbség - a bogrács javára :) Ráadásul a húst/szalonnát/egyebet nem úgy szokás grillezni, hogy komplett máglyát rakunk alá, és bográcsozáskor sem mérföldes füstoszlop lengi körbe a bográcsot :)

A falevél, illetve a hulladék eltüzelése ellenben szerintem se túl jó - már csak az esetlegesen szellőztetni kívánó szomszédokra való tekintettel sem.

Bogi24 · http://fridabogi.blog.hu/ 2008.10.13. 16:15:04

hát ezek még mindig nem értik ,hogy ez amolyan "elküldjük a Fricseknek e-mail-ben a tapasztalatainkat és ő felrakja a blogra" blog!:)
Egyébként, én is ki tudnám moderáloni a szomszédaimat,amikor akkor füstölik a falevelet ,amikor én kiteregetek!Különleges érzékük van hozzá.....hát ne rakjon nyílt tüzet!JÓ?

Bogi24 · http://fridabogi.blog.hu/ 2008.10.13. 17:04:02

a zsocinak meg azt üzenem ,hogy te vagy a tetü!
aztán meg ha gondod van költözzé vidékre te paraszt!
Tiszta szerencse ,hogy a te normális szomszédaidnak is van egy degenerált szomszédja!Mondjuk pont teee!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.10.13. 22:38:23

Mondjuk szívlapáttal engem vágjatok hátba, mert jobban viselem, mint a lányok, legyen az a cikk írója, vagy a blog tulajdonosa. Okot is adok rá: én ismerem a bogrács alatti gázláng eddig fel nem merült kombinációjának fogalmát! Elég kompromisszumos, nem? Ha most valaki azt mondja, hogy a fatüzeléstől jobb a bográcsos kaja, és nem a bográcsban maradt előző 150 főzéstől, az már vetít!

Én szeretem megszagolni reggel a füstszagú ruhámat, de csak akkor, ha azért olyan, mert előző este körbeültük a tüzet, és nem azért, mert szombaton délután a teraszon alvásom közben 4 telekkel odébb egy 12x3x961 méteres kupacot gyújtott be valaki, ami fix 2.5 méter magasságban aztán beteríti a mintegy 400 házból álló völgyet, 399:1 szopórátával.

füstölgő szomszéd 2008.10.13. 22:40:44

Panasz Muki- belátom, kicsit tudálékosra sikerült a cikk, de ha idegből írom, nem lett volna szalonképes.
Zsoci- több évtizedes donyányzás, és egy komoly tüdőoperáció után, te is átértékelnéd a mai véleményedet. Ha elolvasnád a cikk elejét is, tudnád, hogynem ugatok, csak bosszankodom, hogy pont ott van a telkem, ahol ezeknek a környezetszennyezőknek. Nálunk hétfőn és pénteken engedélyezett az égtés, olyankor ki se megyek a házból. De nehogy azt hidd, hogy az elmúlt szélcsendes szombaton nem gyújtotta be valami okos a még nedves faleveleit, így terítve be füsttel több órára egy egész falut. :(
Trocsi- az én közvetlen szomszédom úgy tud tüzet rakni - megfelelő mennyiségű és minőségű anyagból, hogy szinte észre sem venni. Jót sütnek, és gyorsan, váljék egészségükre.
toto92- Volt nekünk is faszenes grillezőnk, még az őskorban. A mi gázon (lávaköves grillsütővel)sütött húsaink után, eddig mindenki megnyalta a tíz ujját. Elekrtomos kontakt-grillel fantasztikusan ropogós szalonna süthető. Az is egészségtelen, de a párom imádja. A bográcsról annyit, hogy a másik szomszédom (mióta tudja, hogy a tüdőmet operálták),gázzsámolyon főz, a megszokott tűzrakóhelyén, (ami mellesleg 4 m-re van a teraszomtól), a megszokott bográcsában, és éppen olyan jó, mint faszénen, mert az ízt a bogrács adja. Tudom, mert mindig ad kóstolót :)
A szívlapátról pedig annyit: a stílus maga az ember. Üdvözlettel a (magában) Füstölgő szomszéd

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.10.14. 08:34:06

Füstölgő szomszéd, ha a "pont ott van telkem, ahol ezeknek a környezetszennyezőknek" helyett azt írnád, "pont ott van telkem, ahol ezeknek a barmoknak", nagyobb sikered lenne, mert környezetszennyező a legtöbb ember még akarhat lenni, ha cserébe igaza van, de barom az nem.

Most szólok, amit én elektromos grillen sütve ettem, nem volt jó. Mellékízük volt. A lávaköves-gázos hibátlan.

Alapvetően a csatolt képen látható füstölés azt hiszem, nem étkezési célú, azért aki gyújt egy ilyet a szomszédban a hétvége közepén, abban egyetérthetnénk, hogy nem normális.
süti beállítások módosítása